Hoe bepaal je de betrouwbaarheid van een verkoper op Aliexpress?

Wil je weten of je AlieXpress betrouwbaar is en of je wel veilig kunt bestellen?

Nou, daar kan ik heel duidelijk in zijn, dat kan!

Maar je moet wel op een aantal dingen letten.

Waar je precies op moet letten leg ik in dit artikel uit, lees verder

AlieXpress

AlieXpress wordt steeds groter en bekender! Enkele jaren geleden was AlieXpress alleen bekent onder een handje vol mensen. Het lijkt het wel alsof iedereen opeens massaal gebruik maakt van deze shop.

Zo gek is dat niet, want de prijzen zijn super super laag ten opzichte van de westerse webshops. Dat komt natuurlijk doordat AlieXpress rechtstreeks vanuit de fabriek, door middel van een vendor (wat dat is lees je hieronder) producten aanbiedt.

Daarnaast hebben veel landen afspraken met China waardoor zij goederen kunnen leveren zonder daar verzendkosten voor te betalen.

Dit is het geval in Amerika! Weet jij welke andere landen ook zo’n verdrag hebben? Laat het mij even weten door een berichtje te plaatsen.

Wat is een vendor?

Laten we bij het begin beginnen, wat is een vendor en hoe weet je of deze betrouw baar is?

Een vendor is eigenlijk een tussenpersoon tussen de fabriek en de consument. Een vendor heeft een eigen verkoop gedeelte “webshop” op AlieXpress en biedt verschillende producten van verschillende fabrieken aan.

Je gaat op zoek naar een leuk product, bladert de catalogus even door en komt vervolgens bij een leuk product uit. Je klikt dit product aan, een nieuw tabje opent en alle product & vendor eigenschappen worden netjes weergegeven.

 

 1. Dit is de verkoper, de naam van de shop. In dit geval is de verkoper: Bester Electronic Co., Ltd
 2. Hoe lang is de vendor actief op AlieXpress. Hoe langer deze actief is hoe meer ervaring, in combinatie met een goede vendor score en vendor feedback zit je qua vendor wel goed. Ik zorg ervoor dat de vendor score hoger is dan 1000 en de feedback boven de 95% is
 3. Vendor score, meer uitleg lees je later in dit artikel
 4. Vendor feedback, dit is het percentage positieve feedback. Hoe hoger hoe beter. Ik ga meestal voor 95% +
 5. Hoe vaak is het product besteld en wat is de score van dit product? Boven de 4,5 ster + 50+ votes is goed!
 6. De prijs van het product, vaak wordt hier een actie weergegeven, dit is eigenlijk meer een verkooptruckje. In dit geval krijg je zogenaamd 19% korting de komende 4 dagen. Uit ervaring kan ik vertellen dat de prijs over 4 dagen vaak ongeveer hetzelfde blijft.
 7. Kies het type product, in dit geval de kleur. Maar dit zou ook een afmeting of iets dergelijks kunnen zijn
 8. Kies je verzendmethode (kom ik later in dit artikel op terug)
 9. Hoeveel producten wil je bestellen?
 10. De totale prijs van het product inclusief verzendkosten
 11. Direct kopen of toevoegen aan je winkelwagen
 12. Coupons, mocht je in bulk bestellen dan krijg je vaak een bepaalde korting.

Waar moet je op letten?

Naast de vendor zie je een score van deze verkoper/vendor. De verkoopscore wordt door reviews/feedback opgebouwd. Elke review levert een bepaalde score op. Een lage review is een negatieve score en levert minpunten op (deze worden van de vendor score afgehaald). Een goede review daarentegen levert positieve feedback en voegt punten aan de vendor score toe. Hoe langer een vendor actief is en hoe meer reviews deze verzameld heeft hoe betrouwbaarder de score.

Hoe meer punten hoe beter de feedback!

Persoonlijk zorg ik er altijd voor dat de vendor een minimale score van 2 diamanten heeft. Dat is dus een score van 1000+. Zie afbeelding hieronder.

Dit geeft aan dat de vendor zich bewezen heeft en geeft om zijn klanten, want de klanten hebben een goede score achter gelaten. In het algemeen kan er dan gesteld worden dat de producten van deze vendor over het algemeen van prima kwaliteit zijn.

De score wordt berekend aan de hand van alle reviews die een vendor krijgt. Dit wil dus niet gelijk zeggen dat een hoge score ook betekent dat het product helemaal in orde is.

Ik moet echter wel toegeven dat mensen die op AlieXpress bestellen veelal wat makkelijker 5 sterren geven, ook al is het product niet van westerse standaard. Veelal wordt de prijs en kwaliteit in overweging genomen.

Betrouwbaar kopen op AlieXpress

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je een vendor en product uitkiest dat zich bewezen heeft, dat betekend dat het al een aantal orders moet hebben. Iedereen heeft zijn eigen standaards maar over het algemeen geld een product dat heel erg vaak besteld is en een goede score heeft is natuurlijk betrouwbaarder dan een product met 5 reviews en 10 bestellingen.

In het screenshot hierboven heb ik de reviews, votes en orders omlijnd. Zodra je op de sterretjes klikt krijg je een feedback blok te zien. Vervolgens kun je zien hoe de reviews verdeeld zijn. 165 mensen hebben het product 5 sterren gegeven, 27 mensen hebben het product 4 sterren gegeven etc. etc.

Wil je erachter komen waarom sommige mensen 1 ster hebben gegeven, klik dan op het blokje aan de rechterkant achter “1 stars”.

Nu krijg je alle reviews te zien die het product 1 ster hebben gegeven. Hier kun je lezen waarom sommige mensen 1 ster hebben gegeven. Het kan zijn dat het product niet is aangekomen, het product kwalitatief niet in orde is, niet voldoet aan de omschrijving etc.etc.. Vaak worden er foto’s geplaatst van het product, op deze manier kun je zien hoe het product er “echt” uit ziet!

In dit voorbeeld zijn alle indicaties goed. Zo heeft de vendor 2 diamanten, 98% positieve feedback. Het product is 11605 keer besteld en heeft voornamelijk 5 sterren. Een enkeling heeft het product 1 ster gegeven. Iemand zegt dat het product super goed is (maar gaf toch 1 ster, foutje?), en 1 persoon klaagt over de kwaliteit. Echter zijn er 165 mensen die het product wel waarderen, dat is op 11605 orders een super goede score een super score.

Het is je waarschijnlijk wel opgevallen dat er 6786 votes zijn uitgebracht maar dat er maar 165x 5 sterren feedback terug te lezen is. Dit komt doordat niet iedereen de moeite neemt om een review te plaatsen. De meeste mensen geven het alleen een bepaald aantal sterren zonder feedback erbij te plaatsen.

Mocht ik een hond hebben had ik dit product zeker besteld! 😉

Wat moet je voorkomen?

Voorkom een vendor met weinig ervaring, weinig ervaring is een score onder 1000.

Koop geen product dat minder dan 4 sterren heeft.

Koop geen product dat zichzelf niet bewezen heeft doordat het minder dan 100 votes heeft.

Lees de slechte reviews door, en bekijk ook reviews van mensen die wel tevreden zijn. Vaak zijn er ook foto’s van het product te vinden die door klanten geplaatst zijn. Dit geeft een goede indicatie hoe het product eruit ziet en wat je kunt verwachten. Productafbeeldingen die door een vendor geplaatst zijn kunnen er soms net wat anders uitzien dan het werkelijke product.

Levertijden

Een nadeel van het bestellen op AlieXpress is toch wel de levertijd van het product. Wij hebben helaas niet de luxe dat de vendor een ePacket naar Nederland kan sturen. Dit is meestal wel het geval voor producten die naar Amerika gestuurd worden. Je kunt dan een ePacket selecteren. ePacket is gekoppeld met tracking waardoor je precies kunt bijhouden waar het product zich bevind. Ook is de levertijd van ePacket een stuk sneller (12 tot 20 dagen) dan standaard China post (16 tot 36 dagen).

Zoals je ziet is de standaard methode meestal China Post, en vaak is dit een gratis verzending. Zoals je ziet is er voor China Post geen Tracking Information beschikbaar. Selecteer je deze optie dan kun je je order niet volgen. Dat is voor de meeste pakketjes ook niet zo interessant als het om een goedkoop product gaat. Doe je echter aan dropshipping dan kan het handig zijn om tracking information aan te vinden, dit kost je dan 79 cent extra maar mocht een klant een boze mail sturen omdat het item na 2 weken nog niet binnen is kun je de shipping gegevens doorsturen naar de klant.

Persoonlijk gebruik ik zelf alleen tracking information voor wat duurdere producten en gebruik ik altijd tracking information voor dropshipping! Misschien sonde van de marge, maar op deze manier heb je wel extra duidelijkheid mocht een klant een meer willen weten over de levertijden van het product.

Douane invoerrechten (kosten)

Let op: Niet alle producten kunnen zomaar gratis ingevoerd worden. Kost het product meer dan 22 euro en minder dan 150 euro dan betaal je omzetbelasting over dit product, meestal komt dit neer op 21%.

Kost je product meer dan 150 euro dan betaal je douane rechten en omzetbelasting hiervoor.

Waarde van de zending Belastingen
Tot en met 22 euro Geen invoerrechten

Geen btw (omzetbelasting)

Meer dan 22 euro tot en met 150 euro Geen invoerrechten

Wel btw (omzetbelasting)

Meer dan 150 euro Wel invoerrechten

Wel btw (omzetbelasting)

 

Let op: De waarde van de zending wordt berekend over de totaalwaarde van het pakketje. Koop je een product van 15 euro en een product van 220 euro en worden deze producten in 1 pakket verzonden dan betaal je belasting over 235 euro.

Het beste kun je dan 2 losse bestellingen maken op AlieXpress!

Let op: Je mag geen pillen, namaak, planten, dieren en medicijnen zomaar bestellen

Conclusie

Bestellen op AlieXpress is best simpel, je moet alleen wel even weten waar je op moet letten voordat je zomaar wat besteld. Ik heb je een aantal voorbeelden gegeven waar je op moet letten, zorg er dus ook voor dat je deze nakomt. Mijn methode hoef je uiteraard niet Per se na te leven maar het geeft je een goede leidraad waar je op moet letten voordat je een product op AlieXpress koopt.

Bekijk het enorme aanbod van Aliexpress

1 reactie

 1. Beste Martijn,

  zou het kunnen dat ondertussen Nederland ‘wel’ epacket vanuit China (o.a. Aliexpress) kan ontvangen ?
  Ik heb bovenstaande link er even bij gedaan waar ik namelijk dus Nederland bij zag staan alsook België.
  Voor de zekerheid doe ik de link nogmaals hier net onder bij :

  https://www.oberlo.com/blog/what-is-epacket-delivery
  Misschien heeft u er wat aan ?
  Zo ja…dan kan u misschien dit ook even aanpassen in uw Blog(?).

  Via deze weg wil ik u ook bedanken, vond het bovenstaand leesvoer in uw blog héél interessant en leerrijk.

  Hopen op een antwoord teken ik alvast

  met vriendelijke groet,

  Mevrouw Van Meirvennne-Loquet Veerle
  België

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

view: XS SM MD LG XL