3commas DCA bot: 100% winstgevende trades

Wil jij aan de slag gaan met de 3commas trading bot en ben je op zoek naar een goede strategie?

Een strategie die jou altijd winst bezorgd ongeacht de werking van de markt?

Dan zit je hier goed, het enige wat je nog hoeft te doen is dit artikel doornemen en je kunt gelijk aan de slag met deze winstgevende 3commas bot.

Via deze link: De eerste 7 dagen gratis + 50% korting

Wist je dat je 3commas volledig gratis kunt gebruiken in combinatie met FTX?
Ik heb een stappenplan gemaakt waarmee jij binnen 2 minuten het Pro plan van 99,99 per maand helemaal GRATIS krijgt!
Bekijk stappenplan (opent in een nieuw venster)

3commas DCA bot

3commas winstgevende trades

Er zijn verschillende bots beschikbaar binnen 3commas. Zo kun je aan de slag met smarttrades, grid bots en dca bots.

In dit artikel belicht ik de DCA bot, wat tevens mijn favoriet is.

Hoe werkt de DCA bot?

De bot plaats een buy order en wacht vervolgens totdat de take profit gehit wordt om te cashen.

Maar wat gebeurt er als de marktwaarde van deze coin omlaag gaat?

Indien de prijs zakt dan koopt de bot telkens weer een beetje, op vooraf ingestelde procentuele dalingen, bij.

Hierdoor daalt jouw gemiddelde aankoopprijs waardoor het steeds “makkelijker” ofwel minder stijging nodig heeft om er met winst uit te gaan.

Je kunt het zelfs zo instellen dat elke stap die de bot wilt bijkopen steeds zwaarder weegt, ofwel dat de bot bij elke bijkoop steeds meer funds gebruikt waardoor jouw gemiddelde aankoopprijs steeds lager komt te liggen.

Het grote voordeel van deze strategie is dat, indien de prijs van een coin zakt je elke keer maar een kleine stijging nodig hebt om er winstgevend uit te komen.

Laat ik even een voorbeeld geven.

crypto grafiek

Dit is de grafiek mijn DCA bot op het pair: ATOM / USDT.

Zoals je kunt zien heeft mijn DCA 3commas bot een eerste aankoop gedaan op 38.80 USDT. De eerste aankoop noemen ze op 3commas de base order.

Bijkopen tijdens een koers daling

Je zou zeggen dat kopen op 38.80 niet het ideale koop moment was, en dat bleek ook het geval. De koers is flink gaan dalen in een tijdsbestek van ongeveer 24 uur.

Ik heb mijn bot dusdanig ingesteld dat bij elke daling van 1.8% er een deel bijgekocht wordt. De groene pijltjes laten zien wanneer er is bijgekocht.

In totaal is er 8x gekocht, bij een daling van meer dan 13%.

Je ziet ook dat er nog 3 safety orders actief zijn. Dat houdt in dat 3commas alvast extra buy orders klaar zet om een flinke prijsdaling op te vangen mocht de koers plotseling heel erg dalen.

Je kunt er ook voor kiezen om maar 1 safety order alvast klaar te laten zetten, maar door er meerdere te hanteren weet ik zeker dat bij een flinke crash ik een grote kans heb dat al mijn orders gevuld worden. Mocht De eerste safety order gevuld worden dan plaatst de DCA bot automatisch een volgende order in het orderboek.

Waarom zou je meerdere actieve safety orders willen plaatsen?

Reken je maar 1 extra active safety order en er is een flinke flash crash dan kan het zijn dat 3commas te laat is met het plaatsen van safety orders in het orderboek waardoor sommige misschien niet gevuld zullen worden.

En hoe lekker is het als er een flashcrash is en al jouw orders worden direct gevuld. Dat betekent dat je binnen no-time een mega lage gemiddelde aankoopprijs hebt en dus heel snel met winst de trade afsluit.

Er is echter nog een voordeel van deze safety orders, bij elke order die geplaatst en gevuld wordt zal elke trade meer geld bevatten waardoor die 1.3% bij elke stap steeds meer oplevert.

3commas grafiek / tradingview

3commas grafiek stijgingprofit

Oke, nu even terug naar de grafiek.

Je ziet ook een take profit lijn staan en een avg. buy price lijn.

3commas berekend automatisch jouw gemiddelde aankoopprijs en geeft deze weer in tradingview. Zo kun jij dus visueel zien hoeveel de koers nog moet stijgen om op break even uit te komen.

Het mooie is dus dat de koers niet weer die 13% moet stijgen voor breakeven maar slechts met 6% vanaf de onderste stafety order (nummer 8).

De take profit ligt iets hoger, namelijk op 7.3%. Ik heb ingesteld dat ik voor elke trade een profit van 1.3% winst wil realiseren. Je bent natuurlijk vrij om dit naar wens in te stellen. Maar ik moet zeggen dat na vele weken testen de 1.3% winst voor mij het beste werkt.

Via deze link: De eerste 7 dagen gratis + 50% korting

Het doel van deze DCA bot:

Het doel van de bot is om elke keer kleine winsten te pakken en gebruik te maken van de volatiele bewegingen van de crypto markt. Stijgingen en dalingen van dagelijks enkele procenten is aan de orde van de dag en laat dat nou net datgene zijn waarmee de bot de het best tot z’n recht komt en dus de meeste profits binnen pakt.

Hoe vaak is het wel niet voorgekomen dat je een trade bent gestart en de koers toevallig, ondanks jouw valide technische analyse, toch een daling meemaakt en je Stop Loss hit om vervolgens wel die stijging door te maken.

Nou, ik kan je vertellen dat heb ik zo vaak meegemaakt dat is gewoon echt irritant.

Door het gebruik van deze DCA bots maak je juist gebruik van prijs dalingen om er met profit uit te komen.

Hoeveel kun je met de DCA bots van 3commas verdienen?

Dat is natuurlijk geheel afhankelijk van jouw budget en hoeveel bots je kunt draaien. De instellingen die ik gebruik voor mijn bots kosten 380 USDT per bot. Dat houdt in dat de bot een daling van 36% aan kan.

3commas instellingen

Hoeveel stijging heb je per daling nodig?

 • Bij een daling van 9% heb ik een stijging van 6% nodig
 • Bij een daling van 21.6% heb heb ik een stijging van 13.18% nodig
 • Bij een daling van 36% heb ik een stijging van 22% nodig.

Je ziet dus dat ik een minimale stijging nodig heb om er weer met profit uit te komen. Voor 380$ inleg per DCA bot kun je voor 3800$ dollar gemakkelijk 10 bots laten draaien.

Wil je met wat meer risico spelen dan kun je er ook voor kiezen om niet 100% gedekt te zijn. In het geval dat je voor 3800$ dollar aan de slag gaat kun je ook 15 bots laten draaien.

Het risico is dan wel mocht er een flinke daling over heel crypto zijn dat niet alle orders gevuld kunnen worden.

Mocht ik met 3800$ aan de slag gaan dan zou ik persoonlijk 12 bots laten draaien, je hebt dan een 760$ risico. De kans dat letterlijk alle 12 bots tegelijk op hun diepste punt zitten acht ik zeer klein.

Via deze link: De eerste 7 dagen gratis + 50% korting

Hoeveel levert een DCA bot van 3commas nu eigenlijk op?

Dat is natuurlijk heel erg lastig te voorspellen. Het ligt aan het pair dat je gaat draaien, het ligt aan de markt. Bewegen we omhoog (Bull market), bewegen we omlaag (Bear market) of zitten we in een consolidatie fase?

Mijn ervaring leert dat de bull market uiteraard het beste is, maar ook de consolidatie fase is erg winstgevend. Een bear market is het slechtste scenario, maar een choppy bear market, dus met hoge pieken en dalen, is ook nog erg winstgevend omdat je hierdoor snel uit de trades gaat.

Als ik naar mijn gemiddelde van mijn pairs kijk over de laatste 30 dagen dan pak ik ongeveer 1 tot 2 dollar per dag per bot winst.

Laten we zeggen 1.5$ per bot per dag. 1.5$ x 28 dagen = 42$ per maand per bot.

Draai jij 10 bots dan zou je dus ongeveer op 400$ winst moeten uitkomen.

Herinvesteer je deze winst weer in een nieuwe bot dan groeit jouw winst exponentieel door het compound effect. Leg je ook nog eens elke maand 500$ in dan kun je over een aantal maanden echt mega veel winst gaan maken.

Het mooie van deze strategie vind ik vooral dat je er dus niet 24/7 mee bezig hoeft te zijn en dan de bots blijven uitcashen.

Toen de markt op z’n hoogste punt stond een paar maanden gelden, wist jij toen wanneer je winst moest pakken? Heb je überhaupt wel winst gepakt of heb je alles later verdampen? Toen je winst pakte baalde je dat de koers weer verder steeg? Toen je een keer geen winst pakte baalde je dat de koers precies daarna ging dalen?

Pff… ik werd daar helemaal gek van. Vandaar dat ik erg fan ben van deze strategie.

Voor- en nadelen

Laat ik de voor- en nadelen van deze 3commas DCA bot even op een rijtje zetten.

Wat zijn de voordelen?
 • – De bot is 24/7 actief, je hoeft dus niet zelf de markt dag en nacht in de gaten te houden om het juiste inkoop en verkoop moment te bepalen
 • – Stijgt de bot nadat je je base order (aankoop order) geplaatst hebt dan pak je gelijk die 1.3% winst.
 • – Daalt de koers dan koopt de bot elke keer na 1.8% daling een deel bij door middel van een zogenaamde safety order. Hierdoor wordt de gemiddelde aankoopprijs steeds lager en lager. Vervolgens is er maar een kleine stijging nodig om er met winst uit te gaan.
 • – Indien de bot meerdere keren heeft bijgekocht en vervolgens 1.3% winst pakt dat betekent dat de totaal waarde hoger is en je met meer profit achter blijft. Voorbeeld: Base order (BO): 15 dollar & 3x Safety order(SO): 3×15 dollar. Totaal invest: 60 dollar * 1.8% = 1.08 dollar winst
 • – Je hebt weinig wilskracht en discipline nodig om met deze bots aan de slag te gaan. Sterker nog, je kunt het beste de bots aanzetten en heerlijk wat anders gaan doen. FOMO en andere emoties komen niet bij deze strategie kijken.
Wat zijn de nadelen?
 • – Het kan soms lang duren voordat een trade wordt afgesloten
 • – Met mijn settings kan ik een dip van 36% overleven, maar daalt de koers nog meer dan heb je wel wat geduld nodig om eruit te komen

Beginnen met de 3commas DCA bot

Nu je hopelijk net zoals ik enthousiast bent geworden is het tijd om de bot te configureren. Hiervoor heb kun je mijn handige stappenplan volgen.

Wist je dat je 3commas volledig gratis kunt gebruiken in combinatie met FTX?
Ik heb een stappenplan gemaakt waarmee jij binnen 2 minuten het Pro plan van 99,99 per maand helemaal GRATIS krijgt!
Bekijk stappenplan (opent in een nieuw venster)

Laten we beginnen met het aanmelden bij 3commas. Ik zou het heel erg waarderen als je via mijn link bij 3commas wilt aanmelden. Hierdoor krijg ik een kleine commissie en krijg jij tot wel 50% korting. Een klassieke win-win situatie dus.

Stap 1: Via deze link: De eerste 7 dagen gratis + 50% korting

Stap 2: Klik op Start now

3commas aanmelden stap1

Stap 3: Vul je gegevens in en klik op Sign Up

3commas aanmelden stap2

Stap 4: Klik vervolgens in het menu aan de linker kant op het slotje.

3commas exchange toevoegen

Stap 5: Nu krijg je een overzicht van alle exchanges waarmee je verbonden bent. In dit geval is er nog geen verbinding met een exchange en krijg je deze invoervelden te zien.

3commas connect exchange

Mocht je nog geen binance account hebben klik dan hier en ontvang levenslang extra korting van 10% op elke trade.

Stap 6: Ga naar Binance: account -> api management

binance api management

Stap 7: Vul in: 3commas API en klik op create API

binance api aanmaken

Stap 8: Beveiligings verificatie uitvoeren

binance security codes

Stap 9: Binance API instellen: klik op edit restrictions

binance edit restrictions

Stap 10: Vink vervolgens onderstaande checkboxes aan behalve enable withdrawals

binance api setup

Stap 11: Nu gaan we de API key en secret kopiëren en invullen. Klik vervolgens op connect (nummer 3)

3commas binance api verbinden

Als het goed is heb je nu verbinding met de exchange binance.

DCA bot 3commas instellen

Nu kunnen we aan de slag om de DCA bot van 3commas in te gaan stellen.

Via deze link: De eerste 7 dagen gratis + 50% korting

Stap 1: Ga in het menu aan de linker kant naar: Trading bots -> DCA bot en klik op het plusje

3commas exchange toevoegen

Stap 2: Klik op Advanced

3commas dca bot advanced

Stap 3: De bot instellen

3commas dca bot instellingen

 1. Geef de bot een naam. Ik gebruik de exacte pair naam want danblijft het lekker overzichtelijk
 2. Klik op single pair. We willen namelijk per bot 1 pair traden, wederom blijft het dan lekker overzichtelijk.
 3. Selecteer de pair die je wilt traden. Ik kies voornamelijk top 50 pairs aangezien die coins zich wel bewezen hebben. Ik vermijd ook alle MEME coins aangezien die elk moment weer kunne instorten.
 4. We willen alleen longs traden
 5. Selecteer Quote (USDT) – we willen namelijk USDT eruit halen
 6. Base order: 11 USDT – we willen de bot starten met 11 dollar
 7. Safety order size: 11 USDT – safety orders van 11 dollar per stap
 8. Klik op limit orders – pro tip: schaf op binance ook BNB aan, hierdoor betaal je niet 0.1% per trade maar 0.075%

Stap 4: Bot instellen deel 2

3commas dca bot instellen deel2

 1. We willen dat de bot direct een nieuwe trade opent. Ik heb allerlei settings geprobeerd maar eigenlijk wil je dat de bot 24/7 draait en dat ie dus altijd actief is.
 2. Zet take profit op 1.3% – take profit type: percentage from total value
 3. Stop loss schakelen we uit. We willen gewoon in de trade blijven
 4. Het maximale aantal safety orders heb ik op 20 staan. Wil je nog voorzichtiger zijn dan kun je ‘m verhogen zodat je een hogere dip aan kunt. 36% is minimaal en werkt erg goed. Je kunt later altijd handmatig nog extra safety orders toevoegen
 5. Max active safety trades count: dit is het aantal trades dat al in binance wordt klaargezet. Ik heb deze ook weleens op 1 gehad en als er dan een dikke drop kwam dan vulde de bot maar 1 order omdat hij te laat was nieuwe orders te plaatsen.
 6. Price deviation: 1.8% – welke drop van 1.8% kopen we bij
 7. Safety order volume scale: 1.05 – elke keer als we bijkopen plaatsen we een order met 5% extra. Hierdoor brengen we de gemiddelde aankoopprijs steeds verder omlaag.
 8. Safety order step scale: op 1 laten staan. Hier kom ik op andere artikelen nog wel uitgebreid op terug.

Stap 5: Als het goed is zie je nu rechtsboven een overzicht van de kosten en hoeveel drop de bot aan kan.

3commas dca bot samenvatting

 1. Overzicht:
  1. 393 USDT heb je nodig bij een dip van 36%
 2. Klik je op chart dan krijg je de grafiek te zien
 3. Handig overzicht in de vorm van een tabel
 4. Klik op create bot om de bot aan te maken

Stap 6: Klik op start bot om de bot te starten

3commas DCA bot activeren

Gefeliciteerd! Je hebt de eerste 3commas DCA bot succesvol ingesteld en geactiveerd. Nu lekker achterover leunen en niet teveel je statistieken bekijken.

Mocht je nog vragen hebben stel ze dan gerust hieronder op deze pagina. Ik doe mijn uiterste best om ze altijd te beantwoorden.

Ik wens je heel veel succes en veel plezier van de profits!

Via deze link: De eerste 7 dagen gratis + 50% korting

Let op: Ik ben geen professioneel adviseur en accepteer dan ook geen verantwoordelijkheid voor enige schade geleden door opvolgen van advies of navolgen van informatie op deze site. De informatie op deze site is alleen educatief en informatief bedoeld. Geen enkele uitlating op deze site is als persoonlijk financieel advies bedoeld. 

5 reacties

 1. Hoi,
  Waarom draai je niet meer pairs op een bot? Ipv telkens er een nieuwe voor aan te maken. Bij al die losse bots heb je ook gelijk het duurste 3c pakket nodig.
  Ik hoor je graag. Mvg. Wim

 2. Goed artikel. Paar vragen. Het idee is dat je altijd een actieve trade hebt, los van de hoogte van de prijs? Enige wat je aangeeft is nl een base order en dat is je start inleg, ondanks huidige prijs. Indien dit klopt, dan trade je dus altijd de markt, ondanks support en resistance lijnen op de charts zelf. Hoe ga je hiermee om?

  Je bot moet denk ik continu in trades zitten. Stel, veel trades vallen al bij bijv de eerste base order of na twee safety orders, dan pak je in jouw geval 1,8% op de eerste BO (15 dollar) of een paar extra safety orders inkopen erbij. Mijn punt is, 1,8% op dit soort bedragen zet niet aan, mits de bot continu in de markt zit. Je pakt pas klappers als je max dca bent ingekocht, maar je moet dan nog wel stijgen en het de tijd geven.

  Maw; pak je een price entry mee? Of laat je dit links liggen?

  Als je wilt discussiëren op TG let me know. Mooi om dit samen met andere bots (bijv GRID nu wel consolideren) erbij te doen en met elkaar ervaringen uit te wisselen.

 3. Hallo,

  Ontzettend bedankt voor je heldere uitleg, erg prettig als beginnende bot trader 😀
  Nu heb ik wel nog een een vraag; Stel nu dat je meer geld in je bot’s wil stoppen of dat je de winst uit je bot’s er weer terug in wil stoppen, maak je dan nieuwe bot’s aan met bijvoorbeeld het zelfde pair of een andere? Of verhoog je de base order size en/of de safety order size?

  Ik hoop dat je deze vraag wil en kan beantwoorden.

  Alvast ontzettend bedankt!

  Met vriendelijke groet,

  Emiel

  1. Beste Emiel,
   Mijn strategie tot dusver is het aanmaken van nieuwe bots. Ik zorg er wel voor dat ik geen shitcoins trade maar projecten met goede fundamentals.
   Je kunt inderdaad ook de base order en Safety orders verhogen. Ik houd ze altijd gelijk dus BO: 15 en SO: 15.
   Mocht je meer vragen hebben dan hoor ik het graag!
   Gr, Martijn

 4. Beste,
  Ik ben heel erg geïnteresseerd om via jullie 3commas aan te schaffen. Ik zit alleen met een klein probleempje. Ik heb nu via iemand anders een api op mijn binance laten zetten die met hetzelfde programma werkt. Ik heb een zee van tijd dus wil dat graag zelf doen omdat ik dat super leuk vind. Ik wilde eigenlijk een tweede Binance account aanmaken maar dat is nog niet zo simpel en je hebt dan flink wat beperkingen. Verder heb ik best een groot bedrag in mijn Binance zitten waar dus al mee gewerkt wordt. En op dit moment is mijn 82.000,- dollar op 1000€ na ingekocht. Dus als ik deze nu zou omzetten, dan wordt alles verkocht om dan vervolgens mij eigen bot daarop in te stellen.
  Wat is jullie advies?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

view: XS SM MD LG XL