Moet ik invoerrechten betalen als ik op aliexpress bestel?

Je hebt een leuk product gevonden op AlieXpress.

En je staat op het punt om het product te bestellen.

Maar moet je nu extra betalen voor belastingen en invoerrechten?

We hebben het voor je uitgezocht.

Bijvoorbeeld deze magnetische universele telefoonhouder voor in de auto voor nog geen 5 euro:

Aliexpress telefoonhouder

==> Krijg korting op je bestelling van AlieXpress met deze GRATIS coupons!

Aliexpress bestellen

Invoerrechten en belastingen

De meeste pakketjes van AlieXpress worden geleverd vanuit buiten de EU – meestal China. Indien dit het geval is gaat het eerst naar de douane. Hier controleren ze de goederen, vervolgens gaat het pakketje naar een PostNL punt en zij distribueren het tot het uiteindelijk bij jou op de deurmat ligt.

Logisch, maar hoe weet je nu of je btw en/of invoerrechten moet betalen?

Eigenlijk is de vuistregel heel erg simpel. Indien de totale order waarde onder de 22 euro is betaal je geen invoerrechten en geen omzetbelasting (btw).

In onderstaande tabel kun je zien wanneer je extra moet betalen voor een bestelling van AlieXpress.

Waarde van de zending Belastingen
Tot en met 22 euro Geen invoerrechten

Geen btw (omzetbelasting)

Meer dan 22 euro tot en met 150 euro Geen invoerrechten

Wel btw (omzetbelasting)

Inklaringskosten (€ 17,45)

Meer dan 150 euro

 

Wel invoerrechten

Wel btw (omzetbelasting)

Inklaringskosten (€ 17,45)

 

Naast invoerrechten en omzetbelasting kunnen er ook accijnzen aan een bepaald product gebonden zijn. Accijnzen zijn voornamelijk toegevoegd aan alcoholhoudende producten, minerale oliën (zoals benzine dieselolie en lpg) en tabaksproducten.

De volledige tarievenlijst voor accijnsproducten vindt je hier.

Controleer eerst de orderwaarde VOORDAT je een bestelling plaatst.

Let op: de orderwaarde wordt berekent over het totaal van de bestelde producten van dezelfde leverancier. Koop je dus 5x een product van 5 euro via leverancier A en wordt dit als 1 pakket verzonden dan is de totaalwaarde van de order 25 euro en dien je BTW (+inklaringskosten) te betalen.

==> Krijg korting op je bestelling van AlieXpress met deze GRATIS coupons!

Voorbeeld:

De totaal waarde van deze order is €31,22. Je betaalt dan omzetbelasting en inklaringskosten op bovenstaande order.

Het komt echter regelmatig voor dat je de dans ontspringt. Niet alle pakketjes worden namelijk aangemeld bij de douane. Vooral als het totale orderbedrag om en nabij 22 euro is.

Sommige leveranciers zetten bewust een lagere prijs op het pakketje zodat er geen belastingen door de ontvangende partij hoeven worden betaald. We raden echter aan om altijd even een berichtje naar de leverancier te sturen met daarin de vraag of hij de officiële waarde van het pakket erop wilt zetten.

Cashback: Mocht je je afvragen waarom ik een cashback van €1,64 krijg? Ik maak gebruik van Alibonus.com, even aanmelden dus en geniet van Cashback!

Waarom betaal ik inklaringskosten?

Invoerrechten Aliexpress DHL

Naast belastingen en invoerrechten moet je ook inklaringskosten betalen aan het postbedrijf dat je pakketje bezorgt (meestal is dit PostNL). Zij hebben namelijk de bestelling aangemeld bij de douane.

Ik heb even uitgezocht hoe het bij PostNL geregeld is. Bij PostNL betaal je 17,55 euro (14.50 ex btw) voor inklaringskosten (dit geldt alleen voor verzendingen exclusief verzekerings- en verzendkosten).

Voor postzendingen vragen zij een bedrag van 13 euro. Inklaringskosten zijn alleen van toepassing op orders boven 22 euro.

==> Krijg korting op je bestelling van AlieXpress met deze GRATIS coupons!

Moet ik invoerrechten betalen?

Europese unie

Indien het totaalbedrag van je bestelling boven de 150 euro uitkomt worden zijn er invoerrechten van toepassing. Ik heb de tabel hieronder uitgewerkt.

Product Invoerrechten
variëren
van /
tot en
met

btw

Hoe maak ik
de berekening?
Telefoontoestellen 0 21% Zie berekening A
Computers en
computeronderdelen
0 21% Zie berekening A
Koptelefoons en
microfoons
0 t/m 2 % 21% Zie berekening B
Speelgoed 0 t/m 4,7% 21% Zie berekening B
Boeken 0 6% Zie berekening A
Cd’s en Dvd’s 0 t/m 4,7 % 21% Zie berekening B
Koffers en
weekendtassen
0 t/m 3,7% 21% Zie berekening B
Schoeisel 3,5 % / 17% 21% Zie berekening B
Sieraden en juwelen 0 t/m 4% 21% Zie berekening B
Kleding 0 t/m 12% 21% Zie berekening B
Schoonheidsmiddelen/
verzorgingsproducten
0 21% Zie berekening A
Auto- en
motoronderdelen
3 t/m 4,5% 21% Zie berekening B
Horloges 4,5%
(min € 0,30 en
max € 0,80 per horloge)
21% Zie berekening B

Berekening A

Bereken de btw omzetbelasting (21%) over de totaalwaarde van de goederen. Dit is inclusief alle kosten! Zoals onder andere: vervoerskosten, verzekering etc. etc.

Berekening B

Kom je in aanmerking voor het betalen van invoerrechten dan bereken je eerst de waarde van de te betalen invoerrechten. Vervolgens voeg je de waarde van de invoerrechten toe aan de waarde van producten. Vervolgens bereken je de te betalen btw (21%) over deze goederen.

Bron: Belastingdienst

Wat mag je niet invoeren?

Aliexpress geweer

Het is eigenlijk vanzelfsprekend welke producten je wel en niet mag invoeren, maar om de volledigheid van dit artikel te waarborgen heb ik hieronder een lijstje met producten gemaakt die je niet zomaar mag invoeren.

Je mag geen wapens, pillen, namaak artikelen, platen dieren en medicijnen zomaar invoeren. Het pakketje kan in beslag worden genomen en in sommige gevallen kun je zelfs vervolgd worden! Dus let goed op en houd je aan de Nederlandse wet.

Even samenvatten

Voordat je een bestelling plaatst controleer eerst even of je het product wel mag invoeren. Het is belangrijk om vooraf te weten wat je wel en wat je niet mag invoeren.

Vervolgens controleer je het totaal bedrag en controleer je of je BTW, inklaringskosten en invoerrechten moet betalen.

Hierdoor kom je niet voor vervelende verrassingen te staan.

==> Krijg korting op je bestelling van AlieXpress met deze GRATIS coupons!

67 reacties

 1. Is de drempel van €22,00 ook van toepassing als ik bedrijfsmatig wat inkoop via AliExpress? Of is bij bedrijfsmatig inkopen het betalen van BTW en invoerrechten altijd verplicht? Voorbeeld, ik koop 20 neopreen ijslollyhouders om te bedrukken en door te verkopen voor €18 excl verzendkosten. Hoe zit dit dan en hoe te verwerken als inkoop in de boekhouding

 2. Beste Martijn,
  Ik wil bij Ali iets bestellen voor 50 eur. Ik kan kiezen om het te laten versturen uit China, maar ik kan voor hetzelfde bedrag ook een EU land selecteren, bijvoorbeeld Spanje. Klopt het dat ik dan geen btw/invoerbelasting hoef te betalen?

 3. Ik heb bij ali verschillende dingen gekocht en kom op het bedrag van 31,00 euro.
  Nu moet ik BTW bij invoer betalen.
  Ook moet ik afhandelingskosten betalen.
  Als ik op internet kijk zou dit kloppen, maar wat zie ik op Land van herkomst staan Zweden.
  Klopt dit verhaal dan nog wel.
  Ik zou zeggen deze producten hebben in Zweden in opslag gelegen.
  Dus is er geen recht op Btw en afhandeling kosten.

  1. Beste Marcel,

   Spanje is een EU-land. In dat geval betaal je alleen btw aan de ondernemer van wie je de goederen ontvangt, niet aan de Nederlandse Douane.

   mvg,

   Martijn

 4. Ik heb op aliexpress bij vier verschillende verkopers gekocht maar allemaal onder de 20 euro.
  Maar bijelkaar opgeteld wel door de 20 euro. Zit er wat boven. Maar moet ik dan als nog het 1 en ander bijbetalen gaan. Of is dat alleen maar als je bij 1 en dezelfde verkoper koopt. Daarbij heb ik clip oorbellen van metaal, inlegzooltjes en een knie kussen besteld. Alvast bedankt voor het antwoord.

  1. Beste Monique,

   Indien de pakketjes apart verzonden worden en elk pakketje onder de 20 euro blijft betaal je geen btw, invoerrechten en inklaringskosten.

   mvg,

   Martijn

  1. Beste Wendy,

   Ik zou geen namaak artikelen importeren, daar kun je alleen maar problemen mee krijgen. Bovendien zal de kwaliteit nooit zo goed zijn als een origineel paar Nikes.

   mvg,

   Martijn

 5. Hoi,
  Ik wil een drukpers bestelen van 70 euro het wordt verzonden vanuit czech republic. Als ik het goed begrepen heb, hoef je binnen de EU geen invoerrechten te betalen, klopt dat?
  zijn er nog andere extra kosten waar ik rekening mee dien te houden?. [ muv de verzendkosten natuurlijk

 6. ik heb een puntlas apparaat besteld bij aliexpress voor 108 euro met gratis verzending na 3 weken komt het pakket bij mij aan en wilde post nl mij nog 62,50 laten betalen voor invoer rechten terwijl dit niet vermeld was toen heb ik het terug gestuurd en nergens niets meer van gehoord nu ben ik 108 euro verloren

  1. Beste Frank,

   Wat vervelend om te horen. Ik zou contact opnemen met de leverancier, waarschijnlijk kun je die 108 euro alsnog terug krijgen.

   Kijk wel uit met elektrische apparatuur uit China, de veiligheid laat vaak te wensen over.

   mvg,

   Martijn

 7. Hee,

  Ik zou graag waterverf willen bestellen.
  https://nl.aliexpress.com/item/32984118766.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.5eb02b5ewRJtYH&s=p&algo_pvid=559c5ed6-b3fb-43fa-bcc7-2281b8bee0f0&algo_expid=559c5ed6-b3fb-43fa-bcc7-2281b8bee0f0-8&btsid=00cfecf8-ac1b-42c6-942b-fde7862db576&ws_ab_test=searchweb0_0%2Csearchweb201602_4%2Csearchweb201603_52

  denk je dat ik extra invoer/btw/bezorgkosten moet betalen omdat ik meer dan 22 euro kwijt ben? ik weet niet zo goed in welke categorie waterverf valt..

 8. Hi Martijn, ik heb muurstickers bij Ali expres (twv €53,74) besteld. Nu krijg ik vanmorgen een kaartje van PostNL in de bus met de mededeling om €25,00 te betalen voor invoerrechten? Is dit terecht?

  1. Hey Mo,
   Je bedoelt BTW + administratiekosten.
   21% BTW = ongeveer 11,30 EUR
   aministratiekosten 14.50 ex btw of 17.55 incl btw.
   Dan kom ik op ongeveer 28 euro uit.

   Jep, is terecht!

  1. Hey Stefan,
   Zodra het pakketje niet vanuit buiten de EU naar nederland komt betaal je geen inklaringskosten, administratie kosten en btw. Mocht het pakketje vanuit buiten de EU naar Nederland komen dan betaal je in dit geval, administratiekosten (14,50) + BTW maar geen inklaringskosten omdat het bedrag onder de 150 euro is.

   gr,

   Martijn

 9. Wat als ik bestel van verschillende leveranciers en als ik alle kosten optel uitkom op meer dan 22 euro, moet ik dan ook invoerrechten betalen?

  1. De waarde die op het pakketje staat is de waarde waarmee ze rekenen. Mochten alle leveranciers de pakketjes los verzenden en is de waarde onder de 22 euro dan betaal je geen administratiekosten en geen btw en geen inklaringskosten.

 10. Ik heb 2 Draadloze Bluetooth Handvat Base Stand voor XBOX ONE X Gamepad Stand Beugel Controller Gaming Accessoires gekocht voor 25 euro maar de verzending is gratis, kan dat wel of moet ik alsnog aan postnl of een ander postbedrijf de verzending betalen, en hoeveel komt er bovenop de 25 euro aan btw enzo?

  1. Er vanuit gaande dat je deze producten vanuit buiten de EU besteld. Het bedrag komt boven de 22 euro uit. maar is onder 150 euro dus je betaalt alleen btw 22% + postNL administratiekosten van 14.50. Echter kan het voorkomen dat de leverancier een andere waarde op het pakket zet waardoor je onder die 22 euro blijft.

 11. Hi, mijn bestellen van Ali express is ingenomen door de douane. Wat moet ik nu doen? Is de eerste keer dit en Heb echt geen idee… Dank vast. Groet, Christa

 12. ik wilde net een artikel bij ali bestellen voor de kat. kost 26 euro. ben ik net de klos dus en als ik er niet doorheen glip moet ik dus ruim 20 euro meer betalen?

  1. Beste Elly,

   Dat klopt inderdaad! Het kan echter zijn dat ze in China een andere waarde op het pakket zetten waardoor je geen administratiekosten en btw betaald.

   Gr,

   Martijn

 13. Goedenavond,

  Ik heb op aliexpress een babybroekje besteld van 12 euro.
  Nu kreeg ik van postnl een kaart in de bus dat ik het pakje op kon halen en dat ik dan €18,34 moet betalen? Ik snap er niks meer van de verzendkosten waren gratis. En nu staat er op het postnl kaartje;
  “De totale kosten voor het invoeren van dit pakket bedragen €18,34.U kunt dit bedrag bij de postnl locatie voldoen”
  Het gaat maar om een baby broekje van €12, euro!
  Kunt u mij verder helpen?

  Met vriendelijke groet,

  M.Otten

 14. Hoi martijn even een vraag ik heb een kachel besteld bij ali wat 141 euro kost hoe ziet de douane cq postbezorger wat het pakket kost staat dit er op of hoe gaat dit

 15. waar vallen usb sticks onder, computeronderdelen ? en dus 0% invoerrechten? Dus bij bedrag boven de 150 euro wel BTW en afhandeling/inklaringskosten van 17,55, maar geen invoerrechten?

  1. Hey Melissa,

   Je betaalt inderdaad BTW en invoerrechten. De invoerrechten zijn afhankelijk van het product. Heb je een linkje voor mij? Er zijn namelijk zoveel verschillende luchtkussens!

   Groeten,

   Martijn

 16. Hoi Martijn

  Heb een vraagje, wou een versterker kopen bij aliexpress, deze schijnt rechtstreeks uit een duits magazijn te komen, versterker kost ongeveer 100 euro, komen er in dit geval ook extra kosten bij?

 17. Maar hoe betaal ik die invoer kosten? Want me dochter bestelde iets van 50 euro wat haar uiteindelijk 90 euro kostte. Maar ik wil het wel eerlijk doen maar we weten niet hoe. En als alles verdubbeld is het nog duur. Maar ik wil wat hebben boven de 22 maar wil de boete niet betalen. Omdat ik wel de tax wil betalen.

 18. Hallo, ik heb een microfoon besteld van 120 euro via aliexpr ess en moet nu invoer recht als btw betalen. Het bedrag is lager dan 150 euro, en toch invoer recht?

  1. Beste Krishen, Dat is vreemd. Op de factuur staat als het goed is aangegeven waarover je de invoerrechten betaald.
   Op de site van de belastingdienst staat uitgelegd dat voor een bedrag boven de 22 euro en onder de 150 euro (NIET EU LAND) geen invoerrechten hoeft te betalen. bron.

   Als ik jou was zou ik het even goed uitzoeken. Ik zie je reactie graag tegemoet!

   Gr,

   Martijn

   1. Het wil wel eens gebeuren dat iets veel goedkoper verkocht wordt dan wat als ‘normale’ prijs gezien wordt. Dan wil de douane ook nog wel eens de prijs hanteren die het normaal zou moeten kosten en als die boven de 150 euro is, dan betaal je dus inderdaad dan ook invoerrechten. Ook een douane weet dat er soms expres te lage bedragen op de verpakking gezet worden. Maar je staat in je recht als je dmv je factuur kunt aantonen dat je idd daadwerkelijk maar 120 euro betaald hebt. Ik zou het altijd aanvechten.

    Dit gebeurt ook wel eens met de grens van 22 euro. Dat je er daadwerkelijk onder zit, maar men inschat dat de echte waarde meer is dan 22 euro en je dan btw en inklaringskosten krijgt op basis van het vermoeden dat de prijs hoger is dan 22 eur. Ook dat kun je dan aanvechten met je factuur, maar het kost soms wel erg veel moeite.

 19. Beste,
  Als ik een massagetoestel van 16 euro wil kopen, de verzending is 16 euro ook, zal ik dan kosten moeten betalen?
  Mvg,
  Marion

  1. Beste Amanda,

   Dat klopt inderdaad. Namaakproducten zijn kopieën van merkartikelen. Bijvoorbeeld Namaak Lego producten.
   Heb je een vermoeden dat het namaak is? NIET IMPORTEREN!

 20. Voor de zekerheid vraag ik het maar even: ik krijg dus geen gedoe met extra kosten als ik tegelijkertijd van verschillende vendors/winkels bestel via aliexpress? Stel ik koop motoren van 20 euro bij shop X en riemen van 5 euro bij shop Y, dan zit ik veilig?

  1. Ik kan natuurlijk niet met 100% zekerheid zeggen dat het je geen extra kosten hoeft te betalen. Maar zodra je bij verschillende leveranciers besteld worden de pakketjes apart verzonden.

  1. Beste K van Dijk, Nee geen invoerrechten. Als de waarde van de goederen meer dan 22 euro is dan betaal je wel BTW over het totaalbedrag en inklaringskosten.

 21. als ik weiger invoerrechten te betalen, omdat het anders te duur wordt.
  Ben ik dan verplicht om invoerrechten te betalen, ook als ik het pakket weiger?

 22. Hallo ik wil op Ali express een spiegel kopen van €235,67. Weet jij misschien wat de kosten in totaal worden qua invoerrechten, belasting, en koerierskosten?

  1. Ik durf niet met zekerheid te zeggen wat de invoerrechten voor een dergelijk product zullen zijn (wellicht heb jij ondertussen het antwoord). Ga er maar wel van uit dat je BTW en inklaringskosten betaald.

  1. Beste Hanneke,
   De invoerrechten voor een telefoon is 0%
   Echter is het bedrag 281 euro. Dat is boven de 22 euro waardoor je dus 21% betaald over het totaal bedrag. 281 * 0.21 = € 59,01 + €17,55 inklaringskosten
   Dan kom je uit op een bedrag van €357,56

   Gr, Martijn

 23. Ik wil graag 10 x desktop organizer bestellen, via bovenstaande website. De levering komt uit Duitsland. Totaal bedrag 87,00.

  Als ik het goed begrepen heb, hoef je binnen de EU geen invoerrechten te betalen, klopt dat?
  zijn er nog andere extra kosten waar ik rekening mee dien te houden?. [ muv de verzendkosten natuurlijk]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

view: XS SM MD LG XL